Kristillinen aikakauslehti | Kampanja syksy 2017

Oman polun kulkijat

Tuula huomasi Elikian musikaalisuuden jo pienenä siitä, että tämä osasi hyräillä korvakuulolta vaikeaa melodiaa. - Elikia on tehnyt paljon töitä päästäkseen tähän asti. Näen hänet ihmisenä, joka haluaa nostaa ja rohkaista toisia, hän sanoo. Elikia puolestaan kiittelee kotiaan vahvasta musiikkitaustasta. - Minun annettiin tehdä sitä, mikä kiinnosti. Äiti tuki, muttei pakottanut mihinkään.Työ musiikin parissa vie äitiä ja poikaa erilaisille areenoille, mutta molemmille se on intohimo.

Tuula Rahikainen:

Uupumus olikin siunaus


Kun olin kuusivuotias, äiti vei minut viulutunneille. En ikinä ollut hyvä viulunsoitossa, soittoni oli suoraan sanottuna ihan kauheaa. Se kuitenkin avasi minulle musiikin maailman: opin musiikin teoriaa, ja orkesterissa oli kiva soittaa.

Rippikoulussa opin isoselta kolme kitarasointua. Opettaja sanoi menevänsä leirin jälkeen puhumaan Sörkän vankilaan ja kysyi, tulisinko mukaan. Opettelin kahdessa viikossa soittamaan kitaraa sen verran, että pärjäsin.

Lukion jälkeen pääsin opettajakoulutukseen. Erikoistuin musiikkiin ja tein kuoronjohtamisen laajan tutkinnon.

Urani kristillisessä Jippii-lapsikuorossa alkoi, kun johdin Helsingissä Risteyspaikka-seurakunnassa lapsikuoroa. Jippii-mission työntekijä Merja Hakala pyysi meitä vappuna 2007 mukaan laulamaan tuomiokirkon portaille. Samana kesänä oli Valo voittaa -leiri, jossa harjoiteltiin ja äänitettiin lauluja levylle. Siihen kuului huikea kiertue halki Suomen.

Leirillä kuoronjohtaja Lasse Heikkilä oli kauhean väsynyt ja kysyi, tulisiko joku välillä tuuraamaan. Olin heti käsi pystyssä. Jo samana vuonna johdin Hartwall-areenalla kuoroa, jossa oli 1 011 kuorolaista.

Jippii on vienyt minua myös ulkomaille. Olen käynyt Japanissa viisi kertaa johtamassa paikallista kuoroa. Elikiakin on ollut siellä mukana basistina.

Rakastan Jippii-lauluja niin paljon, etten kyllästy niihin. Saatan pitkillä ajomatkoilla kuunnella vaikka viisi levyä putkeen. Niissä on upea sanoma. En kuuntele kovin usein kevyttä musiikkia, mutta nyt kun Elikia on ollut Reino Nordinin kiertueella, olen kuunnellut kaikki Reinon biisit läpi.

Olen ollut 26 vuotta musiikinopettajana Vantaalla Simonkallion koulussa. Kun lapset olivat pieniä, jossain vaiheessa uuvuin ja ajattelin, että on pakko päästä työelämästä sivuun. Keksin hakea Sibelius-Akatemiaan. Jälkikäteen ajateltuna uupumus olikin valtava siunaus. Opiskelun kautta sain yläkoulun ja lukion musiikinopettajan pätevyyden ja opin soittamaan bändisoittimia.

Osaan monia soittimia, en välttämättä kauhean hyvin mutta laajasti. Koen, että minulla on lahja säveltää. Nautin työstäni, ja minulla on ihan äärettömän lahjakkaita oppilaita.

Kouluaikaan vedän kahta Jippii-kuoroa, ja monesti olen tosi väsynyt. En kuitenkaan kyseenalaista tekemistäni, koska koen, että Jumala on kutsunut minut siihen. Itse en aina ole tiennyt, mitä pitäisi tehdä ja mihin mennä, mutta taaksepäin katsoessani näen johdatuksen.

• Tuula Rahikainen on musiikinopettaja ja kristillisten Jippii-lapsikuorojen johtaja. Jippii-kuorot ovat parhaillaan koko Suomen kattavalla Ristin maa -kiertueella. Lisää tietoa valtakunnallisesta kuorotoiminnasta ja konserteista: jippiimissio.fi.

Elikia Peti-Peti:

Pelkkä koulu ei määritä tekemistä


Nautin yksinolosta. Olen luovimmillani yöllä, kun koko kaupunki on hiljaa.

Viihdyin jo lapsena yksin kotona, vaikka minulla oli kavereita. Vain musiikki kiinnosti täysillä, joten muita harrastuksia ei oikein ollutkaan. Kävin muskarit, musiikkiluokat ja muut perusjutut. Soitin selloa, huilua ja bassoa.

Teini-ikäisenä aloin soittaa DJ-keikkoja kavereille. Kun äidin Jippii-kuorolla oli yhteistyötä Pastorit-yhtyeen kanssa, tutustuin heihin ja he pyysivät minut mukaan kiertueelle. Parin kolmen vuoden ajan oli tosi paljon keikkoja, välillä viikonkin rundeja. Sinä aikana kehityin paljon, kun tuli rutiinia ja uusia tuttavuuksia alalta.

Päädyin soittamaan klubeille ja keikoille. Kun täytin 18, perustin yrityksen ja aloin myydä kaikkea, mitä osaan. Olen tuottanut muutamia biisejä, ja ensimmäinen itse tuottamani albumi tuli ulos muutama kuukausi sitten. Alkuvuodesta olin Mikael Gabrielin kiertueella ja tällä hetkellä Reino Nordinin kiertuemanagerina.

Ura on rakentunut tosi luontevasti: aina joku on kysynyt jonnekin. Olen tehnyt kaiken täysillä, mistä on poikinut lisää hommia. Kasvu on ollut tasaista, vaikka ulospäin näkyvät vain kohokohdat.

DJ:n pitää osata lukea tunnelmaa ja valita musiikki sen mukaan. Itsekin säätelen mielialojani musiikin avulla. Normaalisti DJ on taustalla, mutta minä en pelkästään soita musiikkia vaan esiinnyn. Minulla on keikoilla tosi erikoinen energia. Huomasin kesällä isäni kotimaassa Kongossa käydessäni, että se on tullut siitä kulttuurista. Suomessa musiikki on harrastus, josta jotkut tykkäävät ja jotkut eivät, mutta Afrikassa musiikki on jokaisen sydämessä.

En voi kuvitella, mitä muuta tekisin kuin jotain musiikkiin liittyvää. Olen välttänyt kyllästymisen keksimällä omia sääntöjä. Kun olen tehnyt asiat omalla tavallani, olen erottunut joukosta.

Pääsin suoraan peruskoulusta Pop & Jazz Konservatorion musiikkiteknologian koulutusohjelmaan, johon otettiin vain viisi opiskelijaa kerralla. Pelkkä koulu ei kuitenkaan määritä sitä, mitä voi tehdä, ja minäkin olen monessa asiassa itseoppinut. On tärkeää löytää oma tapa oppia, eikä se kaikille ole perinteinen koulusysteemi.

On tosi kivaa saada olla inspiraationa muille. Olen saanut motivoida muita tekemällä sellaista, mistä itse tykkään. Jonkun äiti esimerkiksi on saattanut tulla sanomaan, että hänen poikansa fanittaa minua.

Olen tähdännyt koko ajan simppelimpään elämään ja siihen, että eläisin vähemmän itselleni ja palvelisin enemmän muita. Mikään, mitä tällä hetkellä teen, ei välttämättä ole lopullista. Olen huomannut, että kannattaa kuunnella sisäistä ääntä tai Jumalaa. Olen nähnyt niin monesti, että sen äänen kuunteleminen on palkinnut. 

• Elikia Peti-Peti tekee DJ:n ja tuottajan töitä oman yrityksensä Legendary Young kautta. Katso Youtube-video haulla ”petipeti behind the passion”.Lue myös nämä jutut

Kun kaikki toivo oli mennyt, Janne Pahkala päätti kokeilla rukousta. Se kannatti.
Voivatko rikkinäisyys ja synnintunto ollakin lahjoja? Pimeitä vaiheita läpikäynyt Jippu uskoo, että voivat.
Uskoontulon aikaansaama muutos vankilatuomiota istuneessa poikaystävässä sai Outi Lepistön selvittämään uudelleen ateistisen maailmankatsomuksensa perusteet.
Parasta Suomelle